Příchod adventu mi vždy mimo jiné připomene důležitý mezník v mém životě. Den, kdy jsem byl vzat do vazby. Poprvé v životě nebyl čas adventu spojen s vánočním zdobením domu, překážením při pečení cukroví a hektickými přípravami na Vánoce a konec roku. Postupně mi na mysl přicházel jiný význam adventu – očekávání (nejen příchodu Spasitele a vykupitele). Můj první advent ve vězení probíhal ve znamení očekávání, co se bude dít dál. V očekávání, kdy dorazí advokát, kdy přijde první dopis od rodiny, kdy mi bude povolená první návštěva, zkrátka kdy ta zatracená vazba skončí.
Předvánoční čas mi připomíná příjezd manželky a dětí na první návštěvu. Už to, že jsem se s nimi mohl vidět a mluvit poprvé po třech týdnech, byl pro mě ten nejlepší vánoční dárek. Sprchový gel, šampón, holení – to najednou byly ty nejžádanější vánoční dárky. A tak mě jen mrzelo, že jsem při návštěvě nemohl ochutnat, natožpak dostat manželčino a dceřino vánoční cukroví. Ne, že by se do vanilkových rohlíčků mohl vměstnat onen pověstný pilník. To se jen dozorci pokouší čelit vynalézavosti vězňů a jejich příbuzných při pokusech o pašování drog do vězení. Jinak se na Vánoce a konec roku ve vězení nikdo zvlášť nepřipravoval. Jen snad můj tehdejší spolubydlící Alda, který hodlal spojit oslavu Vánoc a konce roku se svými narozeninami, a proto se jal připravovat kvak – mírně zkvašený alkoholový nápoj.
Příprava Kvaku
K přípravě kvaku je zapotřebí jedna PET lahev naplněná zhruba do 1/5 směsí chlebových kůrek (obsahují chlebový kvásek), 1 dl cukru a nadrobno nakrájená jablka. Tato směs se pak zalije vodou a dá se hřát na topení. Pak už je jen třeba vyčkat přibližně tři týdny, až zafungují chemické procesy a cukr se přemění na alkohol. Je nutné pravidelně z PET lahve odpouštět vytvořený oxid uhličitý, přičemž se cela musí vždy důkladně vyvětrat od charakteristického zápachu. Slovy alchymisty v Císařově pekaři „Já mala lika matlála, patlála, paprťála – žbrďuch“, čili „zkusím to, zcedím to, piju to – ale nechutná to“.
Vánoce na tzv. pevné vazbě proběhly bez sledování televizních pohádek, protože TV přijímače jsme neměli povolené. To se změnilo až měsíc po Vánocích. Aspoň jsme poslouchali vánoční pohádky, vyprávění a písničky v rozhlase.
K vánoční večeři byl obligátní vepřový řízek s bramborovým salátem. A my cukrovkáři s dietou jsme dostali nemastné, neslané na vodě dušené rybí filé s bramborovým salátem zcela bez majonézy. Dostali jsme také vánoční balíčky s cukrovím, pomerančem a čokoládovou figurkou – v mém případě vše v provedení dia. No a já jsem Aldovi, milovníkovi Járy Cimrmana, ještě dal na Vánoce jablko, ale to mi musel na Štěpána vrátit.
Od vězeňského silvestrovského menu jsme nic zvláštního neočekávali, a tak jsme si alespoň v pojízdné kantýně nakoupili klobásu, sýry, rohlíky, slané tyčinky a chipsy a udělali jsme si malé silvestrovské pohoštění. K tomu jsme popíjeli Kofolu a poslouchali rozhlasový silvestrovský program. O půlnoci jsme si připili kvakem, a protože vazební věznice je v centru Ostravy, podívali jsme se přes mříže na ohňostroj ve Stodolní. Prvního ledna jsme už vstávali brzy před budíčkem, neboť se dostavily mírně projímavé účinky kvaku.
Vánoce a Silvestr 2017 byly tedy mé druhé svátky ve vězení. Už v průběhu adventu dobrovolníci z řad vězňů chystali papírové řetězy na vánoční stromek a na výzdobu společných prostorů oddílu. Spoluvězni pracující venku obstarali smrkové větve a na oddíle mohla zavládnout sváteční atmosféra. Ale jako vždy se mezi ostatními, kteří se na výzdobě nepodíleli, objevily kritické hlasy věčných remcalů, že oni, kdyby chtěli, tak by to udělali lépe. Co dodat? A týden před Vánocemi se zdobil vánoční stromek. I pár symbolických balíčků se pod stromečkem objevilo. To zavdalo podnět k dalším dohadům a dotazům, co že v těch balíčcích je. Že se jedná o symbolické atrapy, někteří nepochopili až do Tří králů.
Předvánoční dny a týdny přinesly také zvýšený počet balíků od rodin, příbuzných a přátel vězňů. Každý vězeň již předem pečlivě zvažoval, co by v balíku mělo být a v jakém množství. Vždyť za rok má vězeň nárok pouze na dva max. pětikilové balíky. A tak se v balících posílají hlavně tabák, cigaretové papírky, káva, sladkosti a někdy i nějaké ty hygienické potřeby.
Předvánoční čas není jen časem klidu a pohody, ale i zpřísněných kontrol, jestli se na oddíly nedostávají podloudně nepovolené léky, drogy a alkohol. Zaplať pánbů se na našem oddíle žádné nepovolené látky nenašly, protože to by znamenalo celkové zpřísnění režimu. A to si nikdo nepřeje. Hlavně o Vánocích, kdy v televizi běží pohádky od rána do večera. Ale z táborových tam-tamů jsme se dozvděli, že tu i onde na oddílech šťáry a filcunky něco našly a že se tzv. díra zaplnila hříšníky.
Jak se blížil vrchol křesťanských svátků – Štědrý den, snažili se vězni ještě v kantýně leccos na svátky za nekřesťanské ceny nakoupit, aby si štědrovečerní tabuli zpestřili. Ale i z fasovaných potravin se dají vykouzlit zajímavé dobroty. Problémem je, že bez lednice se tyto dobroty musejí rychle zkonzumovat. Základem je studená kuchyně, protože na oddíle z bezpečnostních důvodů nejsou povoleny vařiče, které zapnuté mohou skončit někomu na zádech. A tak si kulinářsky zdatnější vězni připravují různé pomazánky – sýrovo-česnekovou, rybičkovou, masovou, vajíčkovou a podobně.
Sýrovo-česneková pomazánka
Potřebujeme přiměřené množství různých tavených sýrů. Nám se osvědčila kombinace Madeta, Žervé, Duko a Lučina. Tyto sýry se smíchají s ½ - 1 hlavičkou utřeného česneku se solí a polévkovou lžící plnotučné hořčice. Pro zjemnění a lepší roztíratelnost pomazánky je dobré místo majonézy vmíchat asi polovinu malého kelímku bílého jogurtu, který dostávají dietáři. Pomazánku podáváme na chlebíčcích z veky nebo s tmavým chlebem. Chlebíčky ozdobíme na kolečka nakrájenou kyselou okurkou (fasovanou nebo koupenou).
Pokud ke studené večeři v předvánočním čase dostaneme klobásu – ostravskou, maďarskou, šunkovou nebo obyčejnou, můžeme vánoční či silvestrovskou tabuli obohatit o jednohubky z obyčejných nebo tmavých rohlíků. Aby se neplýtvalo zápalkami na výrobu párátek, každý stolovník dostane jedno párátko pro celý večer a tím pak jednohubky konzumuje. Před spaním si s ním z úsporných důvodů může ještě vyčistit zuby.
Další pomazánky mají za základ na drobno nakrájenou cibuli. Tu doporučuji raději koupit v kantýně, protože shánění cibule od kuchařů smrdí průšvihem.
Rybičková pomazánka
K základu – nakrájené cibuli přidáme fasované olejovky, pomazánkové máslo, lžíci plnotučné hořčice, podle chuti sůl a citronovou šťávu.
Masová pomazánka
Do masové pomazánky lze použít cokoliv ze sortimentu masových konzerv, které dostáváme ke studeným večeřím, přídavkům pracujících či ke snídani – kuřecí nářez, krůtí maso ve vajíčku, lančmít, bavorskou sekanou, vepřové ve vlastní šťávě a dochutíme kečupem, hořčicí a kořením.
Vajíčková pomazánka
Přeje-li štěstí jako letos a věznice přichystá k večeři „cosi“ s vejci natvrdo a podaří-li se nám sehnat 6-8 vajec, můžeme si udělat vajíčkovou pomazánku. Do základu k nadrobno nakrájené cibuli vmícháme pokrájená vajíčka, osolíme, dochutíme hořčicí a pro zjemnění přidám půl kelímku bílého jogurtu.
A protože slavnostní tabule vyžaduje i sladkou tečku, můžeme si připravit jogurtovou „Vězeňskou bombu“:
Do misky vhodné velikosti vložíme vrstvu ovocného jogurtu, který dostáváme ve vězení jednou za 14 dnů. Na tuto vrstvu jogurtu rozprostřeme pokrájené loupáčky nebo tenké plátky vánočky. Vrstvy jogurtu a sladkého pečiva střídáme do zaplnění misky, přičemž jogurt pro jednotlivé vrstvy můžeme mírně naředit mlékem, aby se suché loupáky nebo vánočka jogurtem lépe nasákly. Vrstvy jogurtu je dobré posypat kakaovým nápojem v prášku Chocoplus nebo kávovinovým práškem Chicoro. Pro zpestření můžeme vrstvy jogurtu zaměnit za vrstvu vanilkového nebo čokoládového pudingu, které jsou součástí nedělní snídaně. Do „Vánoční bomby“ je dobré pro zlepšení chuti přidat také vrstvu na kolečka nakrájeného banánu.
Zkrátka – kulinářské fantazii se meze nekladou, a tak i ve vězení se Vánoce odehrávají při sledování televizních pohádek, nových i těch letitých a přejídání.
A jaké bylo sváteční menu ve vězení? Tradiční. Na Vánoce ráno, abychom si uvědomili, že je Štědrý den, jsme dostali nejen vánočku, jako každou neděli, ale i balíček s vánočním cukrovím a ovocem. Ke štědrovečerní večeři byl smažený vepřový řízek s bramborovým salátem, vekou a dvěma litry koly. K silvestrovské večeři byla smažená vinná klobása s bramborovým salátem a vekou. A na Nový rok k obědu polopárek s čočkou. Asi proto, aby vězni měli peníze a mohli tak poplatit své dluhy za výkon trestu.
A potom už jen zbývalo na Tři krále sklidit stromek i vánoční výzdobu, zamést opadané jehličí a udělat povánoční úklid. A tak se pomalu můžeme těšit na další Vánoce. Kéž by už nebyly vězeňské!
Vladimír, t. č. ve VTOS